Boerderij Raaphorstlaan Wassenaar

De Rijksmonumentale boerderij maakt van oudsher onderdeel uit van landgoed Duivenvoorde. De zeventiende eeuwse boerderij bestaat uit woonhuis, deel, veeschuur en open bergschuur. Tegen de boerderij staat een oude achthoekige karnmolen. Ten noorden een kleine boomgaard. Het geheel ligt op een prachtige plaats in het open landschap tussen Wassenaar en Voorschoten.

De staat van de boerderij was sterk vervallen, met een op instorten staande deel. Het complex is herontwikkeld met woonbestemming. Het woonhuis is gerestaureerd en ongewijzigd gebleven. De sobere uitrusting klinkt als een klok. In de schuur is het open deel gebruikt als centrale entree, ook ongewijzigd. De rest van de schuur is ingericht als lege ruimte en slaapkamers op zolder. De karnmolen, reeds een uitgewoond stookhok, is kantoor geworden. De veeschuur en de bergschuur zijn gerestaureerd.

Veel aandacht is besteed aan houtconstructies en balklagen van de schuur. De specifieke uitstaande kapvoet hield het water van de gevels, zonder goot. Deze is aangeheeld. Op het erf aan de zuidzijde is de oude klinkerbestrating teruggelegd.¬†Boerderij en erf vormen een bijzondere eenheid, misschien de deel als het fraaiste onderdeel. Zorgvuldig is het geheel ook in de nieuwe situatie in het landschap ingepast. Nog steeds heeft de boerderij de ‘aaibaarheid’ voor de voorbijgangers.

Bijzonderheden

  • fiscaal advies
  • kennis historisch erf
  • opgeloste vochtproblematiek
  • kleurgebruik exterieur