eindbeeld na oplevering

Boerderij Waaldijk Herwijnen

Onderaan de Waaldijk, tussen Herwijnen en Hellouw ligt de boerderij van meneer de Jongh. Op hoge leeftijd heeft hij besloten om de zuidelijke deel (schuur) en het bijbehorende woonhuis te restaureren. De deel was decennia geleden ingestort, en er resteerde niet meer dan een berg puin. Het woonhuis was er weinig beter aan toe.

De boerderij heeft een bijzondere vorm: een breed voorhuis met twee woningen, daarachter in de diepte twee volledig gescheiden delen. Grote rieten kappen. De reconstructie is door de Rijksdienst mogelijk gemaakt, om de bijzondere hoofdvorm weer compleet te maken.

Bruikbare delen zijn uit de puinresten gered, of zorgvuldig gereconstrueerd.

Ook is de ruimtelijke ontwikkeling binnen de gereconstrueerde woning/ deel interessant: woning en deel liggen splitlevel met verschillende doorkijkjes door de grote kappen. Gemetselde trappen en ladders wisselen elkaar af.

Alle ruimten zijn casco afgewerkt.

De soberheid van de vroegere bouwers en bewoners was uitgangspunt.

Achter de boerderij ligt een wiel (waterpartij, alsgevolg van een eerdere dijkdoorbraak). Het rivierenland laat zich niet beter kennen dan hier.

Ambachten:

  • Rietwerk op traditionele wijze
  • Rondkomen met beperkt budget, subsidie
  • Reconstructie van gebinten, spanten en kappen
  • Zorgvuldig maximaliseren van her te gebruiken onderdelen