Cortgene

Woning Cortgene Alblasserdam

De woning is rond 1900 gebouwd als kapiteinswoning, met uitzicht op de drukbevaren Noord. Naast de woning stond toen een grote wagenschuur met kelder. In 1920 is de schuur gesloopt, en is op de kelderfundering een serre aan de woning gebouwd.

Het fletse, witgesoepte exterieur is na kleuronderzoek weer in kleur opgezet. Intern koppelt de woning met gemak formele representatie van gang, trappenhuis en kamers, met minder formele ruimten zoals het onderhuis en een zeer grote zolder, met prachtige negentiende eeuwse spanten. De zolder herbergde enige tijd een bordeel, maar is nu weer een fraaie open ruimte. Ook het overige interieur kreeg een opknapbeurt, waarbij stucdetails in de muur hersteld zijn, installaties onzichtbaar vervangen, en een meer passend kleurgebruik.

Technische problemen

De kwetsbare serre zakte op haar eigen, verdraaide, fundering los van de woning. Ook moest de serre losgezaagd worden van het huis van de buren. Een grote hoeveelheid ijzer was in de constructie verwerkt, met roest als vervolgschade. Een complex funderingsherstel is uitgevoerd, ijzeren onderdelen zijn vervangen. Met precisie, zonder de serre te demonteren.  Verder: vervanging draagconstructie erker voorgevel, fraaie zinkdetails als lossanges, gesoldeerde dakkapellen, herstel bekroning.

Ligging

De woning ligt boven een enorme tuin benedendijks, en ziet bovendijks uit op de Noord. Jammer dat de fraaie kleinschalige voortuintjes er niet meer liggen.

Glazen bouwstenen

Mooi detail: twee sterk vervallen keldervensters waren opgebouwd uit glazen bouwstenen van Gustav Falconnier. Er is één intact venster van gemaakt.

Diciplines

  • funderingsherstel
  • roest
  • uiteenlopende zinkdetails
  • kleurgebruik interieur/ exterieur
  • vervanging installaties