Laurentiustoren carillon beiaard uurwerk Walraad architecten gemeente Krimpenerwaard

Carillon en uurwerk Laurentiustoren Bergambacht

Voor de gemeente Krimpenerwaard heeft Walraad architecten een onderhoudsronde aan het carillon en uurwerk in de toren van de Laurentiuskerk te Bergambacht voorbereid en begeleid.

Hierbij is het carillon gemoderniseerd d.m.v. toepassing van een pneumatisch systeem en een nieuwe speelcomputer, die met touchscreen en usb te bedienen is. Met de toepassing van 7 extra halve toetsen zijn nu alle 51 klokken van het carillon geschikt voor het automatisch speelwerk, naast het handspeelwerk van beiaardier Boudewijn Zwart, waardoor de uitbreiding van het carillon in 2000, van 37 naar 51 klokken, nu ieder kwartier benut en ten gehore gebracht wordt.

Het uurwerk is onderhouden en heeft een atoomklok op de slinger gekregen, zodat het unieke slingeruurwerk in oorspronkelijke staat blijft functioneren, maar wel vanaf nu ieder uur aangepast wordt naar de actuele tijd.

Ook zijn er bouwkundige werkzaamheden verricht om de omstandigheden in de toren te verbeteren. Zo is er voor de beiaardier een extra trap op de klokkenzolder aangebracht en is de zolder grondig gereinigd en de speelcabine geschilderd. Op de uurwerkzolder is, in het kader van openstelling aan publiek, de toegang verbeterd, een vitrinekast om het uurwerk en een muziekrollenkast geplaatst.