Fontein Vondelpark Amsterdam

Na in 2009 een reconstructie van de fontein in het Vondelpark begeleid te hebben, heeft Walraad architecten in 2015 in opdracht van Stadsdeel Zuid een passendere spits voor de fontein ontworpen, nadat de vorige spits was gestolen. De uitvoering heeft in de zomer plaatsgevonden en is door ons begeleid.

In 1873 werd in het Amsterdamse Vondelpark een drinkfontein opgericht, naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. De drinkfontein was één van de eerste punten in Amsterdam waar over duinwater beschikt kon worden. Duinwater is en was schoon, veilig en modern. De drinkfontein paste in het grotere kader van het Vondelpark, waar alle Amsterdammers een alternatief geboden werd voor de overvolle, ongezonde en vervuilde stad. Een bierhuis was in het park bijvoorbeeld niet welkom, een melkboerderij wel.

Het werk van Cuypers maakt rond 1870 een transitie door: de beïnvloeding door de Franse Gotiek, maakt plaats voor de beïnvloeding door de Hollandse Gotiek. Cuypers scherpt de Gotiek aan tot Neogotiek. Steeds speelt zijn godsdienstige natuur een belangrijke rol in zijn werk. Ook hier: in deze drinkfontein wordt de Gotische pinakelvorm een zelfstandig ontwerpthema. Bijnaam was ‘het Roomse Drinkfonteintje’

In 1947 wordt de drinkfontein wegens bouwvalligheid gesloopt. Al eerder moest eens de spits vervangen worden.

In 2009 heeft Walraad architecten aan de hand van oude foto’s een reconstructieplan opgesteld, met gebruikmaking van driedimensionale modellen. Daarbij is de fontein volledig in natuurstenen onderdelen uitgetekend.

Bij de reconstructie is ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de inpassing in de inmiddels gewijzigde context. De reconstructie vindt plaats in het oudste deel van het park waar de hand van de Zochers goed voelbaar is

Aanvankelijk stond de drinkfontein vrij, aan drie zijden omgeven door water. Eromheen lagen drie bloembordessen. De reflectie van de drinkfontein in het water was een belangrijke ontwerpwaarde. Inmiddels is er een mooi ontwikkeld cluster moerascipressen bijgekomen. Gezien over het water vormen de cipressen en de drinkfontein een romantisch tafereel. De reflectie blijft. Twee bloembordessen maken het geheel compleet in de lijn van het ontwerp van de Zochers. En er komt nog steeds duinwater uit de drinkfontein.

Bijzonderheden:

  • bouwhistorisch onderzoek
  • reconstructie met inhoudelijke onderbouwing
  • productietekeningen natuursteen