Dit rijksmonument in de grachtengordel van Amsterdam, heden ten dage Unesco Werelderfgoed, stond er in 2011 deftig bij, maar kende als zoveel grachtenpanden het probleem van een verslechterde fundering.
De opdrachtgever stelde ons de vraag om mee te denken aan de procedure van funderingsherstel. De diverse aspecten zoals; vergunningen, kostenbeheersing, fiscaliteit, onderzoek en techniek zijn naast het ontwerp aan de orde gekomen.
Het souterrain kampte met een aantal onvolkomenheden. Door de aanhechting van voorhuis, tussenlid, achterhuis en serre welke in verschillende periodes zijn gebouwd, bestonden er verschillen in vloerhoogtes, plafondhoogtes, draagconstructies en materialen binnen een plattegrond. Dit zorgde voor zwakke punten in de fundering, waardoor deze niet meer waterdicht was en ontbrak het aan constructieve eenheid. Tevens was dit in het gebruik van deze verdieping zeer onpraktisch.
Bij het funderingsherstel zijn alle vloeren afgegraven, schroefpalen bijgedraaid, dmv kassen en vijzels de bouwmuren op de nieuwe constructievloer afgedragen en door toepassing van een manchet het souterrain weer waterdicht gemaakt. De ruwbouw zat er op.
Bij de wederopbouw zijn de gedateerde installaties vernieuwd, de slaap- en badkamers op een herziene wijze teruggebracht waarbij deze zich ruimtelijk rond de gang clusteren met een connectie naar de bel-etage en door middel van samenhang in materialisatie, kleurstelling en detaillering is er een leefbaar geheel gecreƫerd. Wij wensen de opdrachtgever veel woonplezier.