Klaarwater 2 Hoevelaken Walraad herbestemming hergebruik

Boerderij Hoevelaken

Het agrarische complex te Hoevelaken bestaat uit een boerderij en bijpassende schuur, ca 1900, enkele lagere stallen en een zeer grote veldschuur van recenter datum. Het geheel ligt prachtig in het open land tussen Hoevelaken en Barneveld. Voor de rondom lopende weg is de grote veldschuur met kenmerkende 3-dubbele kap een landmark.

Als eerste is in 2004 de boerderij en schuur geheel gerestaureerd voor bewoning. In 2008 zijn de stallen aangepakt. Tot slot is in 2010 de kapschuur in bijna ongewijzigde vorm opnieuw opgetrokken. Rondom tuinaanleg die naar gelang de aard van de plaats aansluit op formele aspecten van de boerderij, en het landschap.

De veldschuur was zeer bouwvallig van aard, en constructief niet stabiel. Het had een asbest platendak. De herbouw was aanvankelijk niet mogelijk binnen het bestemmingsplan, echter vanwege het bijzondere samenhangende karakter van het bestaande agrarisch ensemble en op voorspraak van de provincie is de gemeente toch accoord gegaan.

Gelijke nieuwbouw met toepassing van dakpannen was een verantwoorde keuze. Op de begane grond parkeerplaatsen, stal en schuur, met maatvoering van agrarische werktuigen. Op de verdieping een verblijfsruimte. De hooiluiken zijn van binnen uit beglaasd. De luiken kunnen gesloten worden. Het uitzicht vanaf de verdieping is spectaculair.